Špilja Strašna peć se spominje prvi put davne 1898. godine u zadarskom listu "Il Dalmata"(D`una grottesconoscuita sull isola Lunga). Špilja je među prvim špiljama otvorenim u Hrvatskoj (za posjetioce otvorena u proljeće 1900.g.), što se povezuje s radom prvog hrvatskog speleološkog društva "Liburnija" iz Zadra (1899.g.). Nekoliko godina kasnije špilju je opisao dr.Luka Jelić u "Illustrierte Österreichen riviera-zeitung". Tim člankom špilja je bila popularizirana pa su je počeli posjećivati brojni turisti.

Da je doista riječ o vrijednom lokalitetu, potvrđuje i činjenica da ju je posjetio i sam car Franjo Josip 1904. godine, neposredno pred zatvaranje. Možda je zatvaranju pomoglo i to što je prilikom posjete princeza Zita slomila nogu. Spominje se i posjet engleske kraljevske obitelji (poznati princ Edward i Miss Simpson). Špilju spominje i D. Hirc u knjizi "Prirodni zemljopis Hrvatske" opčinjen "divljom i strašnom romantikom".

1930.godine Josip Poljak je izvršio geomorfološka istraživanja, dok je Mirko Malez izjavio da posjetitelji opijeni njezinim ljepotama spoznaju harmoniju stvaranja prirode i da je"strašna" kao što se i zove. Prvi plan špilje je napravljen 1930.g., a dopunjen je 1953.g. Dana 17.lipnja 2000. godine u sklopu obilježavanja stote obljetnice prvog otvaranja špilje Strašna peć (1900. godine) kao i osnivanja planinarskog turističkog društva „Liburnija“ iz Zadra ((1899. godine) (koje je u sklopu svojih aktivnosti imalo speleološki odsjek)). Vladimir Šarunić iz Savra, u suradnji sa P.T.D. „Liburnija“, organizirao je dolazak novinara i speleologa u špilju Strašna peć, radi njezine medijske promidžbe i ponovnog uređenja i otvaranja. Tri godine kasnije, upriličena je stručna ekspedicija spleološkog društva "Dinaridi" iz Zagreba, na poziv ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Mirka Đinđića. Špilja je speleološki pregledana i topografski snimljena te je izrađen Program razgledavanja i posjećivanja špilje s mjerama zaštite.

Petog srpnja 2007.godine, nakon 107 godina od njezinog prvog otvaranja, ponovno je uređena i otvorena za posjetitelje od strane Vladimira Šarunića iz Savra, vlasnika tvrtke T.O. Samatvorac“, u želji da nastavi život špilje Strašna peć, ponovno približavanja javnosti te njezine zaštite za buduća vremena.